Spesielt vær og behandling

Mildvær og regn

Det fleste klubber og arenaer har opplevd at spesielle værforhold for årstiden – mildvær og regn om vinteren – har ødelagt snølaget, til og med snølag bestående av kunstsnø. Dette er spesielt irriterende hvis store arrangementer er planlagt.

Etter regn og mildvær (Fotokreditt Geir Olsen)

Det er ingen garanti, men følgende framgangsmåte har med suksess klart å bevare snøen i langrennsløyper under “umulige” værforhold (metoder uttenkt og gjennomført av Geir Olsen): 

  • Metode 1: Legg geotekstil-duk over snøen; duken beskytter mot smelting 
Tekstilduk over løypa (Fotokreditt Geir Olsen)
  • Metode 2: Spre vann på, og salt snøen hvis geotekstilduk ikke brukes. Vann og salt løypene for å fryse og konservere de ned før neste mildvær. Dyser kan tas av lansekanonene som da kan brukes til vanning.
  • Metode 3: Bruk effektive og moderne viftekanoner, og installer gjerne Snomaxpumpe slik at snø kan lages på -1,7 grader våtkuletemperatur. 

Mel/sukker snø

Ved lite nedbør og lav fuktighet så vil høy bruk (høyt antall skiløpere) og hyppig preparering over tid skape meget løse snøforhold, særlig på anlegg der kunstsnø brukes.  Iskrystallene/iskulene blir veldig runde, og det er ingen «hold» i snøen.  Det er vanskelig å fikse dette problemet, men følgende tre mulige løsninger kan prøves: 

  1. Tilfør vann, preparer og deretter salt snøen 
  2. Skap bort sukkersnøen slik at dypere og mer fuktig snølag kommer fram (som hardner bedre når det freses) 
  3. Tilfør ny snø med mer fuktighet og/eller bedre krystall-struktur (is-avskrap fra skøytebaner/haller kan også brukes), og deretter preparer og salt snøen. 

Hvis sukkersnø er et årlig problem, så bør anlegget minimere preparering med store tråkkemaskiner. For langrenn/skiskyting kan snøskuter med tilbehør ofte brukes istedenfor tråkkemaskin for å “spare” nedbrytingen av snøkrystallene. 

Innendørs skiarenaer

Innendørs skiarenaer har som regel et stabilt og kontrollert klima, men får ofte utfordringer med snøkvaliteten (iblant på grunn av høy luftfuktighet) da snøen etterhvert blir «utslitt» og lik sukkersnø.

Løsningen for innendørs arenaer er å fornye snøen på en eller annen måte, ved stort sett å følge de samme prinsippene som for utendørsanlegg.

  • ved å tilføre og blande inn ny snø som er fuktigere eller har skarpere krystaller
  • ved å vanne og salte snøen (dette vanligvis bare en kortvarig løsning)
  • ved å installere spesiallaga snømaskiner (for eksempel i taket) som daglig kan lage snø ned mot -2 C uten å øke luftfuktigheten