Av alle snøanlegg, så er kanskje hoppbakker de mest utfordrende å preparere, spesielt om det er installert plast i unnabakken. Arrangøren av årets hoppuke fikk virkelig en utfordring da det gikk et snøskred i den berømte Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen like før jul.
Uten spesielle inrettninger er det nesten ikke ikke mulig å få snøen til å ligge i en plast-hoppbakke med bratthet på godt over 35 grader. Et snønett installeres derfor fra hoppkanten og ned unnarennet før snøen produseres, legges fra snølager eller daler ned fra himmelen og pakkes med tråkkemaskin.
Det er egentlig et lite kunststykke å bygge opp en sikker snøsåle i hele unnabakken. Dette gjøres på beste måte ved å starte helt i bunnen av bakken og så “bygge stein på stein” helt opp til hoppkanten. Les mer om dette her.
I Bischofshofen raste både snønettet og snøen ned til bunnen av bakken. Dette skjedde etter et snøvær etterfulgt av regn. Snøskred kan skje hvis for mye snø produseres og preppes høyere opp i unnabakken uten 100 prosent forankring fra bunnen av. Hvis snønettet ikke er optimalt festa, forankra og snøen “frosset” inn i bakken og snønettet (spraye med vann på kvelden og la det “fryse” inn over natta), så er det iblant ikke i stand til å motstå tyngdekraften av våt snø.
Som Dagbladet skriver, så fikk Bischofshofen låne et nytt snønett fra Klingenthal og på en imponerende måte satt i stand bakken i tide til hoppuka starta!