Barcelona Institute of Materials Science (ICMAB-CSIC) og Turistbyrået i Catalonia har sammen med Techno-Alpine startet 3-års prosjektet Snow Laboratory for å teste om en ny slags produksjonsteknikk kan øke snøproduksjonseffektiviteten.

Ifølge forskningslederen, Albert Verdaguer, er den nye produksjonsteknikk mer lik det som skjer i naturen når snø dannes. Snø eller iskjerner dannes når vanndråper reagerer med partikler i atmosfæren, for eksempel aerosoler eller støv, og som medvirker til at de fryser lettere. For et par år siden leste Verdaguer et forskningspapir som fant at ett mineral – feltspat – var spesielt effektivt ved denne prosessen og kunne utløse frysing av vanndråper ved temperaturer nær null grader.

Det er dette mineralet som nå blandes inn i vannet som sendes til snøkanonene i alpinanlegget La Molina i Pyrineene. Under laboratorietester fant Verdaguer og hans gruppe at teknikken reduserte energikostnadene med rundt 30% og var i stand til å produsere snø ved temperaturer rundt 1 til 1,5 grader høyere enn tradisjonelle metoder. De var også i stand til å få et bedre «konverteringsforhold», dvs at mer snø kommer ut av kanonene i forhold til mengden vann som går inn.