Introduksjon

Drift av snøanlegg og arenaer gjøres på mange måter, fra dugnadsbaserte klubbanlegg til store kommersielle alpinanlegg.   I mellom ligger anlegg som er drifta av kommune i samarbeid med lokale skiklubber.

På grunn av det store spennet i driftsmetoder og profesjonalisering er også utstyret mangfoldig, særlig innen preparering av langrennsløyper med snøskuter.

Snøproduksjon

Følgende leverandører kan levere tjenester innen design-, installering og service av tradisjonelle og temperaturuavhengige systemer for snøproduksjon, samt snøproduksjonsenheter (vifter, lanser, isproduksjonsmoduler, m.m.) og medfølgende utstyr (slanger, programvare for automatisering, m.m):

TechnoAlpin (både tradisjonell og temperaturuavhengig system)
DemacLenko (både tradisjonell og temperaturuavhengig system)
SMI
Supersnow
Sufag
Bachler
Nivis
Toppteknik

Spesialister på temperaturuavhengig system:

SnowTek Snowgen
Smartsnow
Snow4ever
FrioNordica
F3 Snow

Snøpreparering

På verdensbasis er det to store leverandører av de største tråkke/prepareringsmaskinene; Pistenbully/Kassbohrer og Prinoth. Andre nasjonale merker finnes i noen land (for eksempel Finland). Følgende norske leverandører kan levere produkter og utstyr for preparering av skiløyper og skibakker:

Owren
Antra

For mindre prepareringsutstyr som trekkes av snøskuter, så finnes dette her i Norge hos:

Trysil snow system

Snøskutere kan kjøpes hos flere forhandlere. Snøskuter som skal brukes for preparering av langrennsløyper bør ha belter som er så brede og «flate» som mulig, samt med en sterk maskin som luftavkjøles (på grunn av lav kjørehastighet). Hyppig brukte modeller er «arbeidshester» ala Ski-doo Skandic WT eller SWT og Yamaha VK. Den kanskje sterkeste (men dyreste) snøskuteren for preparering av løyper er Alpina Sherpa.

Snølagring

Utstyr for lagring av snø består først og fremst av sagmodd/sagflis eller geosyntetisk duk. I tillegg trengs maskiner for tildekking og avdekking.

Den mest brukte leverandøren for geosyntetisk (geotextile) duk brukt for snølagring i Europa er Edilflor (https://edilfloor.com/en/).

Leverandør av geosyntetisk duk for snølagring i Norge og Sverige er Geosyntia AS (www.geosyntia.no)

Bevaring og behandling av snø

Både havsalt og gjødsel kan brukes til «frysing» av myk snø. Disse produktene kan enklest kjøpes på utsalgssteder for landbruksprodukter. Her finnes også salt/gjødselspredere som kan monteres bak på snøskuteren og kobles til batteriet for automatisk styring.

I tillegg til selve saltet/gjødslet er det nødvendig å kjøpe inn og bruke gummihansker.