Nesten alle arrangører av skirenn ønsker i lang tid i forkant å kunne med sikkerhet både vite og garantere gode og sikre snøforhold i de planlagte konkurranseløypene og bakkene. Men, på grunn av utfordrende værforhold og klima de siste årene, så er det veldig få arrangører som er i stand til dette. Snøgaranti har blitt et viktig ord og tema i de aller fleste store arrangørers og arenaers planlegging og budsjettering. Denne nettsiden vil i kommende artikler utdype hvordan forskjellige arrangører og arenaer har taklet eller planlegger å takle denne utfordringen.

For å være i stand til å terminfeste et verdenscuprenn, VM eller Olympisk/Paralympiske leker, så må arenaen eller arrangøren ha eller installere et effektivt snøproduksjonsanlegg og/eller ha et snølager på plass som dekker snøbehovet for de sertifiserte konkurranseløypene eller bakkene.  Den siste store arrangøren som ikke behøvde dette var OL arrangøren in Vancouver som i 2010 kunne legge fram 30 års data for skiskytter- og langrennsanlegget som viste en gjennomsnittlig snødybde på 2,62 meter under OL perioden. Lekene i 2010 ble gjennomført med 1,5 meter natursnø på bakken.

De fleste av dagens store arrangører og arenaer har installert et tradisjonelt snøproduksjonsanlegg.  Disse består av kanoner og/eller lanser som produserer snø i og langs løypene og bakkene, eller i et sentralt deponi der snøen deretter transporteres ut. Flere og flere arrangører/arenaer har nå i tillegg begynt å samle ekstra snø i slutten av sesongen og lagre denne over sommeren.

Foto fra OL anlegget i 2022

Det er dog også flere måter å garantere eller legge ut snø i løypene.  Husk, snø er egentlig vann som fryser, og flere arenaer og arrangører har utforsket og bruker kreative og alternative metoder for deres arrangementer. Vi vil diskutere noen av disse i kommende artikler.

Snøkompetanse.com og Snow for the Future har inngått et samarbeid med arrangøren av Ski-VM 2025 i Trondheim, og vil sammen med Trondheim kommune (eier av Granåsen Idrettsanlegg) i høst komme fram til en plan for hvordan arrangøren kan garantere snø i anlegget til VM arrangementet.  I de kommende månedene og årene vil vi dekke denne planen samt også selve gjennomføringen av planen.