De siste par tiårene har snøproduksjonen vært i stand til å kompensere for nedgangen i naturlig snø som er observert mange steder rundt om i verden.  Avhengig av tilgjengeligheten av vann, kostnadene ved snøproduksjon og den faktiske temperaturøkningen på grunn av klimaendringer, kan denne kompensasjonen fortsette i lang tid i visse regioner.

Produsert snø kalles noen ganger teknisk snø siden snøen gir en motstandsdyktig overflate som er tettere og gripere enn natursnø, noe som passer godt til snøkonkurranser.  Sammenlignet med naturlig snø er kornene mindre, vil sintre (binde seg sammen) raskere og bli mye mer motstandsdyktig mot tap fra varme temperaturer og regn.

Når det gjelder produktiviteten av konvensjonell snøproduksjon, er det funnet at 1 kubikkmeter vann under optimale forhold vil produsere opptil 2,5 kubikkmeter snø.  Vanligvis er det mindre enn dette på grunn av fordampning og vind, samt tap fra vanndråper som ikke er frosne når de lander på bakken (spesielt i marginale temperaturer). 

Viftekanoner har større produksjonskapasitet enn snølanser, mens snølanser er mer energieffektive.  Når det gjelder energieffektivitet, er de begge overlegne sammenlignet med temperaturuavhengig snøproduksjon (dvs. snøfabrikker).

Utformingen av snøproduksjonssystemet og driftsmodellene på de undersøkte IBU-arenaene varierte ganske mye.  Det er en blanding av distribuerte og sentraliserte snøproduksjonsoperasjoner, samt flere arenaer som bruker både snølagring og snøproduksjonssystemer.  Hver driftsmodell har sine fordeler og ulemper.