Selv en av verdens mest erfarne verdenscuparrangører kan streve med å legge til rette for gode snøforhold i løypene.  Verdenscup- og VM arrangør Oberhof fikk en del klager over mye stein i løypa da skiskytteranlegget åpna for trening dagen i forkant av verdenscupkonkurransen denne uka (4 – 7 januar).

Været i Tyskland har vært helt motsatt fra snøværet og kulda i Norge på samme tid, og har hatt mange dager med mildvær, regn, tåke og vind.  Arrangøren måtte derfor frakte inn snø i løypene, og småstein og brun snø ble et tema både for løpere og smørere.  Stein i løypa har vi også hatt på renn i Norge, og flere frivillige har gått på rekke rundt traseen med skje i hånden for å plukke skarpe ting som ødelegger utøvernes ski.

Løypa i Oberhof dagen før første konkurranse

Det er særlig kombinasjonen av et litt tynt snølag i løypa og regn med påfølgende høy luftfuktighet som ofte skaper høy avsmelting.  Er tykkheten på snøen i løypa ca 40 cm eller mer, så er ikke regnvær det største problemet så lenge luftfuktigheten er lav nok til at fordamping kan skje.  Fordamping (enten på dagen eller om natten) avgir varme slik at snøen som ligger i løypa fryser til.  Er derimot luftfuktigheten nær 100% (som den er når det er tåke) så vil snølaget ikke fryse til i det hele tatt. Varme fra bakken kan også tære på snøen, særlig der dreningen ikke er optimal eller når ikke har vært frost i bakken. For å redusere varme fra bakken, så kan isoleringsmatter legges ned under 10 – 20 cm sand eller lignende.  Dette er gjort spesielt i forbindelse med nye løyper i Finland  (se Snowsecure).

Når snø må kjøres inn fra snølager så er det selvsagt viktig at snøen ikke kommer med småstein og lignende.  Dette begrenses hvis snølagret ligger på rein asfalt, og at maskinene og kjøretøyene som bruker vaskes før bruk og ikke plukker opp skitt på veiene.  I Granåsen, Trondheim mellomlagres snøen inne på stadion på veien ut i løypa, og separate og «reine» kjøretøy brukes til å frakte snøen fra stadion og ut langs rulleskiløypene.

Oberhof har adgang til flere snødeponier, og har tidligere også gjenbrukt snøen fra World Team Challenge på Schalke/Veltins-Arena fotballstadion i mellomjula. Oberhof er en av verdens best tilrettelagte arenaer for langrenn og skiskyting hele året, med en imponerende snøtunnel (se Thüringen Skisport-HALLE ) der temperaturen kan justeres slik at løypeprepareringen blir optimal hver uke uansett værforhold.